Gyalogtúra a Mátrában

2012.07.21. Mátra 40 / 60 képek

3:30 volt az ébredés időpontja Budapesten a gyalogtúra előtt. Fótig egyedül, onnantól a többiekkel folytattuk utunkat Pásztóra. A rajt helyszínén előnevezésünknek köszönhetően hamar túljutottunk a papírmunkákon, a nevezési díj kifizetésén felül mindösszesen egy aláírásra volt szükség.

Rajt és Cél helyszínének Tittel Pálról elnevezett kollégium szolgált.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

A 6 órási rajt előtt 15 perces szakadó eső, borzolta a kedélyeket, amit majd egy órás esőszünet követett.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

Mondhatni nem volt felhőtlen az öröm, a nem is annyira távolban látható volt a frontvonal, a ránk váró eső.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

Itt kellett elpakolnom a fényképezőt. Az első ellenőrző – Muzsla elnevezésű – pontra felérve már szakadt az eső. Ezen a ponton vált ketté a 40 és 60 km-es túra. Én a 40-es vonalán haladtam tovább.

Fényképek híján megpróbálom leírni a körülményeket …
Fújt a szél, mint ősszel jéghideg esőcseppek hullottak, mint télen. A napot teljesen elfojtották a Mátra tetejét nyaldosó felhők, csak a villámok fénye telítette be a sűrű erdő sziklás talaját, esetenként egy másodpercbe sem tellett még hangjuk utolért.

Majd 2 órán át folyamatosan tartott ez az állapot, nem annyira volt kellemes, mint egy nyári zápor. Ahogy a sűrű erdőből kiértem, kb egy időben az eső is alább hagyott, a frontvonal a távolba húzódott. A párás időben volt szerencsém egy őzet kb 20m-ről látni, aki átsétált előttem, nem rohant.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

Közben megállapítás nyert, hogy az egyik elágazásnál nem tértem át a másik jelzésre, ekkora már olyan szinten leereszkedtem, hogy nem volt kedvem visszafordulni a csúszós talajon.

Utamat Pásztóig lejtős, felázott sáros úton folytattam, szinte már – már vicces volt mennyire nehéz volt megállni a lábamon.  Településre beérve az eső után kellemes állapot fogadott, szépek voltak a fények, vízcseppesek a virágok. Mivel rengeteg időm volt, a cél felé haladva fotózással töltöttem el belőle.
Ellátogattam egy parkba is, ahol verebek szörföztek egy hullám alakú padon.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

A helyiek virágszeretetére utal, hogy nemcsak a házak és parkok voltak díszítve velük, hanem több helyen a falra is festették őket.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

A fotós kitérő után a cél felé tartottam, jeleztem nekik, hogy a többi mérőponton már ne nagyon számítsanak rám. A szervezők jóindulatának és megtett távolságnak köszönhetően emléklappal és Mátra 25km -es jelvénnyel lettem gazdagabb. Összességében nem bántam az eltévedést, mivel egy laza 40km-es túrára terveztem aznapra, helyette egy kemény 23km-es lett.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

Ebédig még elég sok időm volt, sikerült alvással töltenem, ebéd után a beérkező túratársak fotózására szenteltem a figyelmemet.

14:30 körül befutott a Mátra 60 km-es túra első célba érője, aki 6 órakor indult, az időpont rögzítése és a gratulációk fogadása után, a képen látható módon megkezdte az  ilyenkor nagyon hasznos nyújtást. A 60km-es túra résztvevőit 3-szor áztatta el nagyobb eső útjuk során, ennek megfelelően helyenként négykézláb kellett haladniuk.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

Mátra 40km-es papírok hevertek egy padon.
Teljesítménytúra Mátra 40 / 60 - Szendrei Gábor

A várakozással töltött idő alatt kellemes elbeszélgettem egy túratársammal és közben készítettem a képeket, melyek a következő két galériába kerültek fel:

2012.07.21. Mátra 40 / 60 Tájképek

2012.07.21. Mátra 40 / 60 Befutók

Túrákkal kapcsolatos információkat a  http://muzsla.hu/ oldalon lehet találni.

Lájkold a facebook oldalamat is https://www.facebook.com/szendreiblog/

Ismerőseiddel itt tudod megosztani:

Szólj hozzá!

hozzászólás eddig.

Comments are closed.